
Пилок бджоли збирають для харчування розплоду. Вона є порошок. Медоносна комаха знімає прилиплу до тулуба і лапок пилкові зерна, склеюючи їх секретом залоз і квітковим нектаром, скочує передніми лапками різнокольорові окремі кульки, які потім прикріплює до задніх і переносить у гніздо чи вулик. Продукт називають бджолиною (квітковою) обніжкою.
У складі гранул квіткового обніжжя (розмір до 3 мм, вага - 7-10 мг) мед і нектар. Ось чому вони жовті, блакитні, рожеві, фіолетові, зелені, навіть чорні – це зумовлено ботанічним видом рослини-донора пилку. Терпкувато-пряний смак може бути як солодкими, так і з гіркими нотами, з присмаком житнього хліба з медом. Обніжжя супроводжує ніжний квітково-медовий аромат.
Пилок окремих видів характеризується різним хімічним складом. Пилок дуба, конюшини має більше білка, вербу відрізняє підвищений обсяг аскорбінової кислоти, кількість флавоноїдних комбінацій – гречки, кульбаба – ліпідні складові. Бджолина сім'я інтуїтивно перемішує зібраний пилок, принесений з різних квіток, отримуючи ідеальний білково-вітамінний харчовий концентрат для зимівлі.
Кожна партія бджолиного обніжжя за хімічним складом відрізнятиметься, оскільки бджоли збирали нектар з усіляких квітучих рослин, у різну пору року та різної місцевості. Тим не менш, у її складі присутні білки (22-44%), амінокислоти, у тому числі лейцин, триптофан (весняний збір – 16-20%, літній – 20-26%), жири (до 15% від загальної маси) , комплекс вітамінів (А, С, D та група В), мікро та макроелементи (залізо, цинк, натрій, селен, магній, золото, кальцій, кобальт, срібло… - всього близько 28 елементів).
Присутні ферменти, такі як фосфатаза, амілаза та ін., флавоноїди мають сильні антисептичні властивості, фітоалексини та ауксини - володіють високою біологічною активністю стимулятори росту. Є також фітогормони та природні антибіотики.
Пилкові копулятивні клітини включають ферменти, відмінна здатність яких - реконструкція пошкоджених ланок ДНК клітини до відновлення подвійної природної спіралі. ДНК - відновлююча властивість квіткового обніжжя використовується для відновлення пошкоджень на клітинному рівні.
Для організму загалом: пилок є ідеально збалансованим адаптогеном. Бджолопродукти не мають так званого перевізника, що доставляє корисні речовини їх до конкретного хворого органу і тому бджолине обніжжя надає цілісний вплив на організм. Призначається у стресових ситуаціях (активної розумової та фізичної діяльності, відновлення після тяжких захворювань тощо) по 1-2 ч.л. перед сніданком та обідом.
Для серцево-судинної системи: характеризуються вираженою антисклеротичною дією шляхом зниження рівня «поганого» холестерину. Сприяє підвищенню рівня гемоглобіну крові. Пилок яблуневого кольору підвищує працездатність серцевого м'яза.
Для шлунково-кишкового тракту: при гастритах зі зниженою секреторною функцією пилок приймають по 0,5 год. . Залити 500мл. окропу 2 ст.л. суміші у термос. Наполягти ніч. Приймати по 100 мл., до їди, 3 рази протягом дня.
Для печінки: • нормалізує функцію при незапальних захворюваннях («ожиріння печінки»);
Зафіксовано випадки відновлення сутінкового зору («куряча сліпота»). Це порушення безпосередньо пов'язане з патологією печінки.
Для нервової системи: у легких випадках депресії, прийом пилку (10-15 г на добу) у поєднанні з відваром трави звіробою, дозволяє обходитися без антидепресантів. У більш важких випадках це поєднання дозволяє зменшити добову дозу антидепресантів на 30-40%. При неврозах виражену заспокійливу дію має обніжжя акації.
Щоденна доза квіткового обніжжя.
Для дорослого: добова доза не перевищує 30 г.
Для дітей: не рекомендується дітям до року взагалі вводити до раціону будь-який продукт бджільництва (високий ступінь ризику алергічних реакцій). Доза розраховують за вагою. Дитина легша за дорослого в 4-5 разів, у таку ж одиницю повинна відрізнятися і доза препарату (якщо дорослому 1 чайна ложка бджолиного пилку на один прийом, то для дитини вона становить 1/4 частину чайної ложки). З віком доза збільшується та з 14 років дитині можна давати 1/2 ст.л. пилку.
Протипоказання. За наявності алергії на цвітіння рослин, на конкретний ботанічний вид. Таким пацієнтам слід використовувати пилок з обережністю та у зменшеній дозі. Квіткова обніжжя насичена вітаміном А і її надлишковий прийом може призвести до погіршення показників згортання крові. У цьому випадку доза зменшується до 5 г на добу.
Зберігання. Бджолине обніжжя характеризується 20% вологістю. Її сушать у духових шафах, печах або в тіні на наскрізному русі повітря. З часом (2-3 місяці) квіткова обніжжя позбавляється частини своїх властивостей, оскільки окремі її компоненти псуються на повітрі. Для продовження терміну придатності консервацію з медом (пропорція 1:1) або цукровою пудрою (1:2), укупорюючи банки темного скла. У такому вигляді лікувальні властивості зберігаються протягом року.