
Є консервованим пилком. Бджоли зчищають зі своїх тілець зібраний пилок змочуючи його власними слинними виділеннями, змішаними з нектаром. Комаху, що вийшла в результаті суміш комахи утрамбовують в стільники, а потім заливають її медом. Щільно спресований пилок, позбавлений доступу кисню, під впливом ферментів починає бродити. У ході цього процесу виробляється молочна кислота, яка спільно з медом консервує пилок - саме його називають пергою. Основним призначенням цієї речовини є харчування бджолиного потомства. У зв'язку з цим пергу бджолину часто називають ще й «бджолиний хліб».
Пилок і перга повинні мати подібні властивості, але пилок не піддається особливої обробки у вигляді бродіння, тому людському організму потрібно більше зусиль, щоб його засвоїти. Перга є готовим ідеально збалансованим і, що особливо важливо, легкозасвоюваним продуктом. За активністю та наявністю корисних речовин вона у кілька разів перевершує пилок. Склад бджолиного хліба нерідко відрізняється, оскільки виробляється з нектару різних рослин. Набір основних речовин, властивий їй, залишається незмінним.
Є єдиним продуктом бджільництва з мінімально алергійною дією.
Для організму в цілому: при розумовій та фізичній перевтомі, що супроводжуються зниженням пам'яті та концентрації уваги. Для нарощування м'язової маси (натуральний анаболік).
Для серцево-судинної системи: покращує дію препаратів, що застосовуються при лікуванні аритмій, що супроводжуються серцевою недостатністю 1-2 ст.
Для бронхолегеневої системи: з додаванням липового меду при запальних захворюваннях (пневмонії, бронхіти, фарингіти, ангіни).
Для шлунково-кишкового тракту: завдяки високому вмісту ферментів надає регулюючу дію на весь травний тракт.
Для нервової системи: у поєднанні з травою материнки звичайної, чебрецю та буркуну лікарського знижує рівень тривожності.
Для вагітних сприяє зниженню рівня ранніх токсикозів. Є дані про вплив на невиношування (імовірність викиднів) та загрозу передчасних пологів.
Для шкіри: має регенеруючу дію. У домашніх умовах: в одну ємність ложку перги, ложку сиру, жовток одного яйця та дві ложки рідкого меду. Розмішати усі компоненти до однорідної маси. Накласти на очищену шкіру з експозицією 20-25 хвилин.
Рекомендується приймати в чистому вигляді, розсмоктуючи під язиком, за півгодини до їди, не пізніше 18-00.
Доза. Підбирається індивідуально і залежить від: маси тіла, вихідного стану організму та цілей прийому.
Для профілактики середня добова доза для дорослого становить від 5 до 10 г. Приймати курсами по тридцять днів, 3-х курсів на рік.
При захворюваннях пергу вживають у дозах у два - три рази вище за середню, але курс становить 15-20 днів.
Дітям з 2-х років можна в кількості 0,5 г один раз на день. З шести років – 1,5 грама двічі на день 2 тижневими курсами, 2-3 рази на рік.
Протипоказання: слід відмовитися від прийому лише у разі непереносимості препарату. З обережністю приймати за наявності цукрового діабету, онкології та схильності до кровотеч. При тривалому вживанні та в дозах, що перевищують фізіологічні, велика ймовірність розвитку гіпервітамінозу (надмірного накопичення в організмі вітамінів).
Зберігання.
У стільниках. Це найнатуральніший і найпростіший спосіб зберігання. Зберігати стільники потрібно тільки в сухому приміщенні, при оптимальній температурі не вище п'яти градусів тепла. При дії вологи стільники починають пліснявіти і стають непридатними до застосування. До недоліків такого зберігання відносять те, що в стільники можуть потрапити личинки воскової молі (вони харчуються пилком і воском) та його недовгий термін (максимум півроку).
У гранулах. Вважається максимально чистим (у ньому відсутні залишки бджолиних личинок та віск), тому він здатний довго не втрачати своїх корисних властивостей. Найкраще помістити його в чистий мішечок або скляну банку з невеликим отвором (для циркулювання повітря) і помістити в темне, прохолодне місце. Інакше там одразу ж почне рости пліснява і їх доведеться викинути.
У меленому вигляді. Пергову пасту і знайти, і купити значно легше, ніж продукт у гранулах чи стільниках. У меленому вигляді можна зберігати приблизно дванадцять місяців. Умови зберігання, як у гранулах.
Гранульований або мелений бджолиний хліб змішати з невеликою кількістю меду (3:1). Мед покращить корисні властивості основної речовини та зробить його дуже приємним на запах та смак. Жодних обмежень у тому, як зберігати мед з пергою, немає, але практика показує, що довго його зберігати не доведеться. Зазвичай термін придатності такої перги становить 1 рік.